Vlinders zijn gevoelige graadmeters voor de natuurkwaliteit. Dat komt onder andere doordat ze speciale plantensoorten nodig hebben als groen voedsel voor de rups en later, als ze vlinder zijn, weer andere en dan bloeiende plantensoorten om nectar te drinken. Als het met de planten voor rupsen en vlinders goed gaat, dan zie je de vlindersoorten in hogere aantallen en op meer plaatsen in duin, bos of tuin. Als het goed gaat met de vlinders gaat het ook weer goed met de vogels die hun rupsen eten, enzovoort….
Wat doet de werkgroep
De Dagvlinderwerkgroep Zuid-Kennemerland doet onderzoek naar dagvlinders en enkele dagactieve nachtvlinders, in de duinen en bosgebieden tussen IJmuiden en Noordwijk. Wij werken nauw samen met De Vlinderstichting. Voor het landelijke Meetnet vlinders doet de werkgroep vlindertellingen op vaste looproutes. Deze worden wekelijks gelopen van 1 april tot 1 oktober.
De duinen zijn het belangrijkste werkgebied, maar daarnaast bekijken we ook de vlinders van de buitenplaatsen en de groene gebieden rond Haarlem. Voor de monitoring werken wij samen met Waternet (AWD), Nationaal Park Zuid-Kennemerland (PWN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer), Landschap Noord-Holland en Zuid-Hollands Landschap.
De dagvlindermonitoring loopt al sinds 1992 en geeft inzicht in de jaarlijkse fluctuaties en de lange termijn trends van de vlindersoorten. Resultaten zijn vastgelegd in jaarverslagen, rapporten en boeken zoals “Duinvlinders, op vleugels van parelmoer door Zuid-Kennemerland”
Recente publicaties
In het jubileumjaar 2018 verscheen het boek “Bevlogen van duinvlinders. 25 Jaar dagvlinderwerkgroep Zuid-Kennemerland” met onder andere verhalen van onze vlindertellers. Tevens publiceerde Joop Mourik het rapport “Vlinders in het veranderende duinlandschap van Zuid-Kennemerland 1992-2016; 25 jaar dagvlindermonitoring.” De jaarverslagen, waarnemingen overzichten en andere artikelen staan in de kennisbank of bekijk het jaarverslag 2023 hier.
Samenwerkingsprojecten:
Meedoen?
Binnen de dagvlinderwerkgroep is ruimte voor mensen die het leuk vinden om vlinders beter te willen leren kennen en een steentje willen bijdragen aan onderzoek en bescherming van vinders. Meer informatie over de vlinders en de monitoring vind je in deze links die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.
Algemene coördinatie: Eveline Zeilstra-Stouten en Anke Smits dagvlinderwerkgroep@zeilstranet.nl
Gegevensbeheer en jaarverslag: Joop Mourik